the cooperative ESCo
Open
X

Ministerie van Financiën te Den Haag.

Ministerie van Financiën te Den Haag

De Bunker van ‘s-Gravenhage
Het ministerie van Financiën is gevestigd in een opvallend gebouw dat in Nederland het bekendste voorbeeld is van het brutalisme, een stroming binnen de architectuur. Kenmerkend voor deze stijl zijn blokachtige, geometrische en herhalende vormen.

In 2006 startte een grootscheepse renovatie van het gebouw die in 2008 werd afgerond. Op donderdag 12 maart 2009 heeft koningin Beatrix het gerenoveerde gebouw officieel geopend.

De gevel aan het Korte Voorhout is doorgebroken, waardoor de grote binnentuin een toegankelijk ‘hof’ is geworden. Aan dit hof ligt de hoofdingang. De kleine binnentuin is veranderd in een atrium met vergadercentrum. Ook is een transparante wintertuin toegevoegd. Deze glazen hoekbebouwing vormt een duidelijk landmark voor de entree tot de Haagse binnenstad.

Publiekprivate rijkshuisvesting
De renovatie van het ministerie is het eerste rijkshuisvestingsproject dat met een publiekprivate samenwerking (PPS) is aanbesteed.

TRILUX heeft hier zijn reputatie als totaalleverancier voor verlichtingsoplossingen zichtbaar gemaakt door zowel inbouwarmaturen als downlighters te integreren in klimaatplafonds. Hierbij is gebruik gemaakt van een energiezuinige en duurzame oplossing.